انواع باتری سرور HP و نحوه عملکرد آن
مهمترین موردی که در هر سرور با هر نوع کاربری معمولی/تخصصی و شخصی/شرکتی باید مورد حفاضت قرار گیرد؛ اطلاعات ذخیره شده در سرورها میباشد. این فرایند بیشتر در زمان خاموشی ناگهانی سرورها به هر دلیلی اهمیت پیدا میکند، باتری سرور نقش اصلی این امر مهم را به عهده دارد.
در ادامه با باتری سرور HP ، نحوه عملکرد و انواع آن آشنا خواهیم شد.
باتری سرور HP چیست؟
باتری سرور یا باتری کَش رید (RAID Cache Battery) که براساس نسل باتری سرور، این نامگذاری متفاوت است، قطعهای سختافزاری است که در صورت قطع برق از داده و اطلاعات در حافظه پنهان مراقبت میکند. به همین خاطر معمولاً حافظه Cache سرورها مجهز به باتری است، که این باتری به صورت یک عضو داخلی سرور به شکل فیزیکی در داخل سرور قرار میگیرد.
به بیان سادهتر باتری سرور مجهز به فناوری مجازیسازی اطلاعات است که میتواند دادههای حافظه پنهان را در درایو سختافزاری یا نرمافزاری ذخیره کند. این قابلیت باعث میشود تا دیتا خوانده و نوشته شده در یک زمان مشخص، در صورت قطع غیرمنتظره برق یا پاور، از بین نرود و تا با بازیابی برق، توسط فناوری بکار رفته در باتری مانند کنترلر رید محتوای حافظه پنهان به هاردهای اصلی منتقل شود.
تکنولوژی جدید باتری سرور HP
باتری سرور HP از چندین دسته تشکیل شده است که بسته به مدل و نسل سرور، باتریها متفاوت میباشند. در نسلهای قدیمی تر باتریها از نوع BBWC بودند که بازدهی و بهرهوری کمتری داشتند و این امر علاوه بر کاهش طول عمر باتریها، خطراتی نیز برای امنیت داده ها به همراه داشت.
از این حیث کمپانی اچ پی نسل جدید باتریها را ارائه کرد که دیگر خبری از باتری و برق در کار نبود و تکنولوژی استفاده شده بر مبنای NAND و فلش بود که دادهها از طریق DRAM بر روی فلش رایت میشوند. در این فرایند دیگر نام باتری استفاده نمیشود و این نوع منبع پشتیبان را خازن مینامند. در سرورهای جدید HPE از باتریهای لیتیومی Low Halogen استفاده میشود که در سرعت و پشتیبانی دادهها در ارتباط با کش ها تغییرات چشمگیری اعمال شده است.
فرآیند کارکرد باتری در سرور
کارکرد اصلی باتری دقیقاً شبیه به باتری بایوس در مادربوردهای معمولی است که در صورت از کار افتادن پاور یا قطع ناگهانی برق، کنترلر Raid برق موردنیاز را برای انتقال اطلاعات از حافظه پنهان به فلش را تأمین میکند. معمولاً باتریهای سرور علاوه بر پشتیبانی از فلش به رمهای مدل NVDIMM نیز مجهز هستند تا اطلاعات از DRAM به NAND Flash منتقل شود.
رم non-volatile dual in-line یا NVDIMM حافظهای است که در هنگام قطع شدن برق و خاموشی ناگهانی دستگاه، میتواند اطلاعات را در خود ذخیره کند. این نوع رم باعث بالا رفتن سرعت و بهبود عملکرد بازیابی اطلاعات میشوند و همچنین قابلیت solid-state drive (SSD) را نیز افزایش میدهد.
در فرآیند کاری باتری سرور نسل جدید کمپانی اچ پی مجهز به کنترلر Smart Array Card است که این قابلیت علاوه بر بهبود عملکرد و کنترل ذخیرهسازی، باعث انعطافپذیری بیشتر و مدیریت بهتر در پیکربندی نیز میشود.
مطالب مرتبط
انواع باتری سرور HP
معمولاً هر سرور مجهز به یک باتری است که میتواند براساس مدل از چندین دستگاه پشتیبانی کند.
عمدتاً باتری سرور با توان 96 وات تا 20 دستگاه و باتری سرور با توان 12 وات حداکثر 3 دستگاه را پشتیبانی میکند.
باتری سرور اچ پی در انواع مختلف تولید میشود که با توجه به ویژگیهای کلیدی، مدل، نسل سرور و نوع پیکربندی با هم تفاوت دارند.
انواع باتری سرور HP عبارتند از:
- باتری سرور مدل FBWC
- باتری سرور مدل BBWC
- باتری سرور لیتیومی یون با کابل
- باتری سرور لیتیومی یون هوشمند
- باتری ذخیرهساز هوشمند با قابلیت پشتیبانی از 3 دستگاه برای سرورهای G9 و G10 اچ پی
خوب است بخوانید: مقایسه سرورهای G9 و HP G10
باتری FBWC چیست؟
باتری FBWC یا Flash-Backed Write-Cache نوع دیگری از تولیدات کمپانی اچ پی بوده که مجهز به خازن Super Cap و مبتنی بر فلش است، که میتواند تا روشن شدن سرور بعد از خاموشی یا قطع برق اطلاعات را بدون محدودیت زمانی نگهداری کند.
باتری FBWC مجهز به تکنولوژی NAND است که از طریق DRAM اطلاعات را بر روی فلش بازیابی میکند. این نسل از باتریهای کمپانی اچ پی با نام خازن نیز شناخته میشوند.
فناوری بهکار رفته در خازن باتری FBWC علاوه بر تأمین انرژی سیستم برای تهیه پشتیبانی از اطلاعات نیازی به برق ندارد و برای سرورهای G8 و G9 مناسب است.
فرآیند کاری باتری FBWC بدین صورت است که با راهاندازی دوباره سرور ابتدا ولتاژ توسط FPGA بررسی میشود و زمانیکه Smart Array اعلام آمادگی کند، اطلاعات روی Flash کپی و سپس به DRAM منتقل و آماده برای رایت روی درایو میشود.
این تکنولوژی از نسل G6 به بعد برای سرورهای اچ پی طراحی و به بازار ارائه شد و باعث رشد و بازدهی بیشتر باتری سرور HP در مرکز دادهها شده است. امروزه کمپانی HPE بر اساس همین تکنولوژی منبع پشتیبان تغذیه کنترلرها را برای نسلهای جدید از قبیل Gen10 تولید میکند. در کل دادهها در FBWC بر روی بانکهای خازن نوشته میشوند و مدت زمان بیشتری را برای پشتیبان دادهها نسبت به باتریهای قدیمی فراهم میکند.
باتری سرور BBWC چیست؟
باتری سرور BBWC یا Battery-Backed Write-Cache که قدیمیترین نسل باتری سرور HP بوده ذخیره حافظه پنهان نیاز به برق و مبتنی بر باتری است. این نوع باتری قابلیت حفظ اطلاعات در حافظه پنهان را، در صورت خاموش شدن سرور، تا 48 ساعت دارد و پس از آن اطلاعات از بین میرود.
این نوع باتری با سرور نسل 6 و 7 اچ پی سازگاری دارند و معمولاً از کارت رید کنترلر مدل HP P410 و HP P800 پشتیبانی میکند. باتری BBWC بدلیل پایین بودن بازدهی، بهرهوری و طول عمر باتری و همچنین خطرات امنیتی برای دادهها، باعث شد تا کمپانی اچ پی نسل جدید باتریهای سرور را تولید کند.
این نسل از باتری سرور HP مربوط به نسلهای قدیمی کمپانی اچ پی میباشد. تکنولوژی بهره گیری شده در این مدل دیگر بر اساس ناند و فلش نیست و از باتری استفاده شده که طول عمر کمتری دارد و در نتیجه بهره وری و بازدهی کمتری نسبت به نسل جدید یعنی FBWC دارد. این نوع باتریها دیگر منسوخ شده و در کنترلرهای جدید از این نوع باتری ها استفاده نمیشود.
تفاوت باتری FBWC و BBWC
از تفاوتهای باتری FBWC و BBWC میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع BBWC برای نگهداری و بازیابی اطلاعات نیاز به باتری، برق یا شارژ کامل دارد اما نوع FBWC بدون نیاز به شارژ یا باتری از فلش استفاده میکند.
- به دلیل استفاده از خازن به جای باتری باتری FBWC نسبت به BBWC عمر طولانیتری دارد
- باتری FBWC نسبت به BBWCهزینههای تعمیر، نگهداری و تعویض پایین تری دارد.
- باتری BBWC انرژی و توان را در حالت شیمیایی ذخیره میکند و در صورت نیاز به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. اما باتری FBWC انرژی پتانسیل را ذخیره و بار الکتریکی را در حالت میدان الکترواستاتیک به صفحات منتقل میکنند.
- قیمت باتری FBWC نسبت به BBWC مناسب تر است
باتری سرور لیتیومی چیست؟
نسل بعدی باتریهای سرور اچ پی نسل باتریهای لیتیوم Lithium-ion یا Low-Halogen است که تغییرات چشمگیری در سرعت و پشتیبانی از دادهها در حافظه پنهان دارند. این مدل باتری که با نام Smart Storage نیز شناخته میشود، قابلیت سازگاری با نسل سرورهای G9 به بعد را دارد.
در این مدل تأمین انرژی توسط کنترلر Smart Array انجام میشود که قابلیت منبع برق پشتیبانی برای HPE NVDIMM را نیز دارد.
با قطع برق این مدل باتری محتوای DRAM به Non-Volatile NAND flash منتقل میشود و روی فلش ذخیره و تا راهاندازی مجدد سرور از بین نمیرود.
معمولاً باتری سرور لیتیومی از سرورهای پرولیانت مدل ML و DL و SL پشتیبانی میکنند و قابلیت سازگاری از چندین دستگاه مجزا را نیز دارند.
ظرفیت نسل جدید باتریهای سرور اچ پی یعنی باتری سرور لیتیومی نسبت به نسلهای قدیمی که حداکثر 2 گیگابایت بودند بیشتر و حداکثر تا 12 گیگابایت را فراهم میسازند. همچنین طول عمر این باتری اگر در دمای تا 50 سانتیگراد نگهداری شود نسبت به نسلهای قبلی خود بیشتر خواهد بود.
انواع باتری Lithium-ion کمپانی اچ پی عبارتند از:
باتری لیتیومی 12 وات: سازگار با سرور BladeSystem و پرولیانت سرور Apollo XL230k Gen10 با قابلیت پشتیبانی از 3 دستگاه مجزا
باتری لیتیومی 96 وات: سازگار با سرور پرولیانت سری ML و DL و SL با قابلیت پشتیبانی از 24 دستگاه مجزا
نکات لازم هنگام خرید باتری سرور HP
برای خرید باتری سرور باید به نوع پیکربندی، فناوریهای بهکار گرفته شده در آن و همچنین سازگاری با سرورهای مختلف توجه کنید. بهعنوان مثال باتری سرور HPE 96W Smart Storage Battery G9 که از نوع لیتیومی است و قابلیت محافظت از دادههای روی فلش مموری و رید کنترلر را دارد با نسلهای 9 و 10 سرورهای اچ پی سازگاری دارد. قیمت این باتری سرور HP نسبت به نوع باتری یا پیکربندی آن متفاوت خواهد بود.
علاوه بر این برخی از خازنهای رید که در باتری سرور تعبیه میشوند باعث گرانی این محصول نیز خواهند شد. توجه کنید که بسیاری از باتریهای سرور دارای عمر محدودی هستند و شما باید انتظار این موضوع را داشته باشید که آن را بین 3 تا 5 سال تعویض کنید.
قیمت باتری سرور HP با توجه به شرایط و نحوه ارائه توسط فروشندگان در بازار متفاوت میباشد. یکی دیگر از مواردی که در هنگام خرید باتری سرور HP میبایست توجه کرد تاریخ درج شده بر روی باتری میباشد که هرچه تاریخ جدیدتر باشد کیفیت و طول عمر بالاتری را برای سرور اچ پی شما فراهم میکند.
کلام آخر
باتری سرور یکی از سادهترین و مقرونبهصرفهترین روش های محافظت در برابر از دست رفتن اطلاعات است. در صورتیکه از باتریهای مناسب استفاده شود از آسیب رسیدن به تجهیزات سرور نیز جلوگیری میشود. البته محافظت از دادهها زمانی کار خواهد کرد که انتخاب مناسب و با توجه به نیازهای سرور انجام شود.
توجه داشته باشید که سرورها این قابلیت را دارند که بدون باتری کار کنند، اما در صورت قطع شدن برق نه تنها اطلاعات ذخیره شده در حافظه پنهان از بین خواهند رفت، بلکه هیچ تضمینی وجود نخواهد داشت که سیستمعامل و برنامههای نصب شده روی آن بهخوبی بتوانند فرآیند عملیاتی خود را انجام دهند.
جهت انتخاب باتری مناسب سرور HP روی کمک کارشناسان برسا حساب کنید.