ماژول SFP و کاربرد آن در سیسکو
ماژول سیسکو یک اتصال ایمن، سریع و قوی را برای کاربران فراهم میسازد. بنابراین بهتر است که دربارهی این محصول کمپانی سیسکو خصوصا ماژول SFP سیسکو که از پرکاربردترین نوع ماژولهای این برند است بیشتر بدانید و با انواع آن و همچنین پرفروش ترین ماژولهای سیسکو در چندسال اخیر آشنا شوید. با ما همراه باشید تا به اطلاعات جامعی از ماژولهای سیسکو دست یابید.
ماژول چیست؟
ماژول مجموعه ای متمایز از اجزایی است که میتواند به راحتی در یک سیستم بزرگتر اضافه، حذف یا جایگزین شود. اکثر ماژول ها به تنهایی کاربردی نیستند. آنها باید به یک سیستم بزرگتر متصل شوند یا بخشی از سیستمی باشند که از چندین ماژول تشکیل شده است. نمونه ای از یک ماژول سخت افزاری یک حافظه رم است.
مفهوم ماژولار بودن یا ساخته شدن از ماژول ها در سخت افزار کامپیوتر رایج است. یک سیستم مدولار دارای مزایای زیادی است که امکان تعمیر، ارتقاء و گسترش عملکرد را آسان می کند. ماژول های مختلف را می توان در صورت نیاز تعویض کرد.
ماژول SFP چیست؟
SFP مخفف Small Form-factor Pluggable است. ماژول SFP یک ماژول تبدیل کننده سیگنال دیجیتال به سیگنال نوری است و یک فرستند نوری جمع و جور است که به راحتی میتوان آن را جابجا کرد. ماژول SFP در دسته تجهیزات Transceiver قرار میگیرد. این تجهیزات عمدتا برای تقویت سیگنال بکار برده میشوند. تجهیزات Transceiver وسایلی هستند که برای Transmit کردن و Receive کردن سیگنالها مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین ماژول SFP بعنوان miniGBIC نیز شناخته میشود. زیرا SFP از نظر اندازه کوچکتر از GBIC است. GBIC بدل رابط گیگابیتی (یک مدل فرستنده گیرنده دیگر) است که در تصویر زیر تفاوت این دو ماژول را میتوانید مشاهده کنید. SFP پس از GBIC بوجود آمد و همان هدف ماژول GBIC را انجام میدهد، اما بدلیل اندازه کوچکتر، SFP در اکثر برنامههای امروزی جایگزین GBIC شده است.
انواع ماژول SFP
ماژولهای SFP سینگل مود و مالتی مود
انواع ماژول SFP را میتوان از نظر ظرفیت هسته به دو نوع سینگل مود (Single Mode) و مالتی مود
(Multi Mode) تقسیم بندی کرد. ماژول های سینگل دارای هسته 5 میکرومتر و هسته ماژول مالتی مود 10 میکرومتر است.
وجه اشتراک آنها در فیبر نوری بودن هر دو و همچنین اتصال به پورت SFP است.
اما اصلی ترین تفاوت ماژول های سینگل مود و مالتی مود از نظر کاربری، سرعت و مسافت قابل پوشش آنها است. ماژول های سینگل مود مسافت بیشتری را با سرعت کمتر پوشش میدهند ولی ماژول های مالتی مود سرعت بیشتری داشته و برد آن کمتر است. ماژولهای مالتی مود تنها تا 500 متر فاصله را پاسخگو هستند. این درحالیست که ماژولهای سینگل مود تا مسافت زیادی اغلب تا 10 کیلومتر را پشتیبانی میکنند.
دومین تفاوت نرخ انتقال این ماژول ها میباشد. در ماژول های مالتی مود سرعت انتقال داده بالاتر از ماژولهای سینگل مود است. (1گیگ به 1.25گیگ)
تفاوت آخر نیز در پچ کورد مورد استفاده برای هر کدام از این ماژولها است. از لحاظ هزینه نیز قیمت این دو ماژول تقریبا مشابه یکدیگر است. پس بحث در اینجا بهتر بودن نوع ماژول نیست. شما باید با توجه به نیازهای شبکه ی خود یکی از این دو نوع ماژول را انتخاب کنید. هر دوی این ماژول ها در شرکت ما بانازلترین قیمت موجود می باشند.
ماژولهای SFP سیمپلکس و دوپلکس
غیر از مواردی که در بالا اشاره شد، ماژولهای SFP وجود دارند که از فیبر dual برای انتقال اطلاعات استفاده میکنند. یک فیبر بصورت جداگانه انتقال میدهد و یک فیبر نیز بصورت جداگانه دریافت میکند که به آنها ماژول دوپلکس میگویند. نوع دیگر که تنها از یک فیبر برای انتقال استفاده میکنند ماژول SFP سیمپلکس، یا SFP دوسویه یا BIDI میگویند.
چگونه از SFP استفاده کنیم؟
برای استفاده از ماژول های SFP باید از کانکتورهای LC و SC و ST استفاده کرد. توجه کنید که هر دو طرف یک ارتباط از یک نوع استفاده شود، یعنی هر دو طرف Single Mode یا هر دو طرف Multimode هستند. با توجه به مسیر انتقال اطلاعات، اگر شبکه شما داخلی و کمتر از 2 کیلومتر است از Multimode استفاده کنید، اگر شبکه مخابراتی و راه دور است از Single Mode استفاده کنید.
تفاوت SFP و +SFP
بیشتر سوییچ ها هر دو ماژول SFP و +SFP را پشتیبانی میکنند. این دو ماژول از نظر اندازه و ظاهر یکسان هستند اما در حقیقت SFP+ نسخه پیشرفته SFP است. تفاوت ماژولهای SFP و +SFP عبارتند از:
- سرعت SFP تا 4.25 Gbps ولی سرعت SFP+ تا سرعت 16 Gbps است.
- استاندارد ساخت SFP استاندارد IEEE802 و SFF-8472 است ولی +SFP طبق استاندارد SFF-8431 ساخته شده است.
- کاربرد SFP در سرعت های 100 Base یا 1000 Base است ولی کاربرد +SFP در Gigabit Ethernet است.
- از نظر قیمتی +SFP کمی گرانتر از SFP است.
کاربرد ماژول SFP در شبکه
کاربرد ماژول SFP در شبکه افزایش پهنای باند و کارایی در شبکه است. اگر دقت کرده باشید روترها و سوئیچ ها هم دارای اینترفیس های پیش فرض هستند و هم دارای اسلات های خالی که ماژول شبکه در این اسلاتها قرار میگیرد تا روتر و سوئیچ ارتقا یابد.
مثلا اگر بخواهید به روترتان کابل نوری وصل کنید، باید از ماژول شبکه با اینترفیس فیبر نوری استفاده کنید و یا اگر بخواهید اتصالات WAN را بین دو منطقه توسعه دهید باید از ماژول شبکه WAN استفاده کنید.
ماژول سیسکو چیست؟
به دستگاههای سیسکو خود دقت کنید، معمولا 2 یا 4 پورت آخر بصورت جداگانه دستهبندی شدهاند. با قراردادن یک ماژول سخت افزاری روی دستگاه، تعدادی پورت برای اتصال به سایر دستگاهها در شبکه در اختیارتان قرار میگیرد. به این پورتها، پورت فیبر نوری هم گفته میشود.
ماژولهای سیسکو برای انتقال اطلاعات از تکنولوژی فیبر نوری استفاده میکنند در نتیجه بالاترین نرخ سرعت انتقال را ارائه میدهند. همچنین درصد خراب شدن این قطعهی سختافزاری بسیار پایین است.
علاوه بر این ماژولها در تقویت سیگنال بسیار تاثیرگذار هستند. تمام این ویژگیها باعث میشود تا کیفیت تبادل اطلاعات در بالاترین حد ارائه شود.
در حال حاضر برند سیسکو ماژولها را در طرح، مدل و با سرعتهای مختلف طراحی و تولید کرده که هر کاربر با توجه به نیاز، نوع پورت و بسته به نوع شبکه خود میتواند یکی از آنها را انتخاب کند. یکی از مهمترین شاخصههای ماژولهای سیسکو این است که با انواع سوئیچ و پورت سازگار هستند.
انواع ماژول سیسکو
ماژولهای سیسکو (Cisco Module) براساس نوع اتصال، سرعت و مسافت انتقال داده، پهنای باند، نوع فیبر نوری و دیگر امکانات در انواع مختلفی در بازار شبکه وجود دارند. بطورکلی ماژولهای سیسکو در سه مدل شبکه، فیبر و استک عرضه میشوند که هرکدام دارای مدلهای مختلف با ویژگیهای گوناگون هستند.
- ماژول شبکه: جهت افزایش و گسترش قابلیتهای شبکه میتوانید رابط هایی را بصورت ماژول درون اسلاتهای خالی روتر و سوییچ سیسکو اضافه کنید که ادغام و یکپارچه سازی با شبکه سیسکو را فراهم میآورد. به این رابط ها ماژول شبکه میگویند.
- ماژول استک (Stack Module): یک قطعهی سختافزاری در شبکه است که امکان انباشتن چندین سوئیچ سیسکو را در یک واحد منطقی تکی فراهم میسازد. این یک راهحل مقرونبصرفه و کارآمد برای مدیریت یکپارچه و مقیاسپذیری زیرساخت شبکه است. با استفاده از Cisco Stack Module، مدیران بهراحتی میتوانند سوئیچها را بدون ایجاد اختلال در عملکرد شبکه اضافه یا حذف کنند.
- ماژول فیبر: این ماژول سیسکو که با نام SFP نیز شناخته میشود، یک قطعهی سختافزاری است که با اتصال به سوکتهای ماژول فرستنده و گیرنده سوئیچ، سیگنال دیجیتال را به سیگنال نوری تبدیل میکند. این قطعه قابلیت اتصال به دستگاههای شبکه نوری، مسی و ترکیبی با قابلیت hot-plug را نیز دارد.
برخی از مهمترین مدلهای ماژول سیسکو عبارتند از:
- ماژول سیسکو SFP
- ماژول فیبر نوری SFP-1G
- ماژول فیبر نوری SFP-10G
- ماژول سیسکو GLC-T
- ماژول سیسکو GLC-LH-SM
- ماژولهای فیبر نوری MM (GLC-SX-MM)
- ماژول فیبر نوری GLC-ZX-SM
کاربرد ماژول SFP در سیسکو
اگر بدنبال ارتقای سیستم خود هستید ماژولهای SFP سیسکو یکی از بهترین گزینهها میباشد. مهمترین کاربرد این ماژول مانند سایر ماژولها تبدیل سیگنالهای دیجیتال به سیگنال نوری است. با انتخاب ماژول SFP، پورت الکتریکی هر سوئیچ میتواند به انواع مختلف فیبر (چند منظوره یا تک حالته) و طول موجهای مختلف متصل شود. این قطعه سخت افزاری به اغلب سوئیچ های سیسکو متصل شده و سبب ارتقا پهنای باند انتقال شبکه دستگاه موردنظر میشود.
شما میتوانید از هر ترکیبی از ماژولهای فرستنده یا گیرنده SFP که دستگاه سیسکو شما پشتیبانی میکند استفاده کنید. تنها محدودیت این است که هر پورت باید با مشخصات طول موج در انتهای دیگر کابل مطابقت داشته باشد و کابل نباید از طول کابل تعیین شده برای ارتباطات مطمئن تجاوز کند.
اغلب ماژولهای SFP سیسکو از برتری بالایی بدلیل امکان Hot Plugبرخوردار هستند. بدین معنی که میتوان ماژول را در زمان روشن بودن روتر یا سوئیچ خارج و تعویض نمود.
انواع ماژول های پرفروش سیسکو
کمپانی سیسکو یکی از بزرگترین و پیشروترین تولیدکنندگان در بازار تجهیزات مخابراتی و شبکه است که پس از شرکت هواوی (Huawei) در میان کمپانیهای تولیدکننده زیرساختهای ارتباطی در رتبهی دوم قرار میگیرد. در نتیجه کلیهی محصولات این کمپانی در جهان بسیار پرطرفدار و پرفروش است. با اینحال براساس تعداد نصب ماژول سیسکو میتوان مدلهای زیر را بعنوان پر فروش ترین ماژولهای سیسکو معرفی کرد:
- ماژول سیسکو فیبر نوری مدل GLC-LH-SM
- ماژول سیسکو SFP-10G-LR
- ماژول فیبر نوری سیسکو GLC-BX-U
- ماژول سیسکو SFP-10G-SR
- ماژول سیسکو فیبر نوری GLC-SX-MM
- ماژول مدل GLC-ZX-SM
- ماژول سیسکو GLC-FE-100LX
کلام آخر
اگر بدنبال افزایش سرعت شبکه خود هستید یا بعنوان ادمین شبکه بدنبال راهی هستید که کار شما آسانتر شود، از ماژول SFP استفاده کنید. به لطف پورتهای SFP و ماژولهای SFP در دستگاههایی از قبیل روتر و سوئیچ میتوانید اتصالات فوق العاده سریع و بدون وقفه را برای شبکه خود ایجاد کنید.
در صورتی که قصد خرید ماژول فیبر نوری و ارتقای شبکه و سیستم خود را دارید در وهله اول باید بدانید چه ماژول فیبر نوری مناسب شبکه شما است. در این راستا کارشناسان متخصص مجموعه معتبر برسا راهنمایی های لازم را به شما ارائه می دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.