هارد سرور 

نکات مهم و کاربردی برای خرید هارد سرور

هر شرکت داده‌ای برای اطمینان از ذخیره و پردازش یکپارچه داده‌ها به یک زیرساخت IT قوی نیاز دارد. در قلب این واحدهای پردازش داده هارد سرور HP قرار دارد که حجم عظیمی از داده‌های تولید شده را از طریق شبکه ذخیره می‌کنند تا از عملکرد  بالا و امنیت آن اطمینان حاصل کند. هاردها بخش جذایی ناپذیر از سرور و شبکه داده‌ها هستند، بنابراین باید اطمینان از امنیت و عملکرد این قطعه در هنگام خرید هارد سرور، برخی از نکات کلیدی را رعایت کنید.

هارد سرور

هارد سرور چیست؟

هارد سرور یک قطعه‌ی سخت‌افزاری است که سیستم‌عامل، برنامه‌ها و اطلاعات روی آن ذخیره می‌شوند. هارد سرور برای تحمل بارهای کاری بالا طراحی شده و دارای سرعت بیشتر، تأخیر کمتر و تصحیح خطای بهتر نسبت به هاردهای رایانه است. همچنین هاردهای سرور برای ویژگی‌های متعددی برای جلوگیری از دست رفتن داده‌ها و خرابی مانند سنسورهای لرزش، مکانیسم های خنک کننده و تشخیص خطای سرتاسر هستند.

برخی از ویژگی‌های هارد سرور عبارتند از:

– قابلیت اطمینان بالا: هارد‌دیسک سرور معمولاً در معرض حجم کاری بالایی است زیرا سرور باید 24 ساعت کار کند. بنابراین تولیدکنندگان مختلف هارد باید از فناوری منحصربه‌فرد و نوآورانه برای تضمین امنیت کامل داده‌ها استفاده کنند.

– سرعت بالا: معمولاً هارد سرور مورد استفاده توسط سرور می‌تواند به سرعتی در حدود 5400 دور در دقیقه در درایوهای SATA و  تا 15000 دور در دقیقه در درایوهای SAS برسد.  همچنین هاردهای سرور دارای یک حافظه پنهان (Cach) نیز هستند که باعث می‌شود درخواست خواندن و نوشتن سریع‌تر انجام شود. در نتیجه میانگین زمان دسترسی به اطلاعات و داده‌های سیستم بسیار کاهش می‌یابد و نرخ انتقال داخلی و خارجی نیز در بالاتر می‌رود.

– ماندگاری طولانی: هارد سرور بسیار بادوام ساخته می‌شوند و بسته به اندازه درایو سرور حجم بسیار زیادی از داده‌ها را ذخیره می‌کنند. این درایوها باید به‌گونه باشند که بتوانند به‌طور مداوم 24 ساعته، 7 روز هفته و در 365 روز سال کار کنند و کمترین میزان خرابی را با بالاترین کارآیی ارائه دهند.

هارد HDD سرور

هارد HDD سرور مخفف hard disk drives است که به‌عنوان ذخیره‌ساز اصلی در سرور مورد استفاده قرار می‌گیرد. HDD‌ها از دیسک‌های چرخان و هادهای مغناطیسی برای ذخیره داده‌ها استفاده می‌کنند و یکی از رایج‌ترین ذخیره‌سازها است که به‌طور گسترده در سرورهای اچ پی مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ زیرا با توجه به تنوع و ظرفیت بالایی که دارند با بیشتر سیستم‌عامل‌ها و برنامه‌های مختلف سازگاری داشته و از یک قیمت مقرون‌به‌صرفه نیز برخوردار هستند.

هارد سرور SSD

هارد سرور SSD که مخفف solid state drives  و به معنای درایوهای حالت جامد است نوعی دیگر از ذخیره‌ساز اطلاعات در سرور است.

هارد سرور

SSD‌ها نوعی ذخیره ساز هستند که از فلش مموری برای ذخیره اطلاعات استفاده می‎‌کنند و مزایای زیادی نسبت به HDD دارند، مانند:

– به‌دلیل این‌که هیچ قطعه متحرکی ندارد و می‌توانند متسقیماً بدون چرخش یا جستجو به داده‌ها دسترسی داشته باشند، بسیار سریع‌تر و کارآمدتر از HDDها هستند.

– آن‌ها تأخیر کمتر و توان عملیاتی بالاتری نسبت به HDD ارائه می‌دهند.

– آن‌ها برای برنامه‌های با کارایی بالا که به سرعت، در دسترس بودن و تاخیر کم نیاز دارند، مانند سرورهای پایگاه داده، وب سرورها یا سرورهای ابری مناسب‌تر هستند.

با این‌حال SSDها نسبت به HDDها از ظرفیت کمتری برخوردار هستند و قیمت‌شان نیز بیشتر است.

هارد سرور 15

انواع هارد درایوها بر روی سرورهای HPE

انواع هارد سرور اچ پی به‌طور معمول براساس رابط یا اصطلاحاً کانکتور آن دسته‌بندی می‌شوند که عبارتند از:

– هارد سرور با رابط IDE؛ این مدل هارد اولین هارد سرور بود که با کابل موازی به سیستم متصل می‌شد و دارای 34 و 40 پین بود و می‌توانست حداکثر 133 مگابایت اطلاعات را منتقل کند.

– هارد با رابط SCSI؛ اچ پی در نسل سوم (G3) و چهارم (G4) سرورهای خود از این مدل هارد استفاده می‌کرد که دارای سوکت ورودی-خروجی برای اتصال مستقیم رم بودند و حداکثر 300 گیگابایت ظرفیت داشتند.

– هارد سرور با رابط FC: این رابط یک رابط مبتنی بر فیبرنوری است که بیشتر در SAN استوریج‌ها کاربرد دارد و که با سرعت چرخش دیسک 15000 دور در دقیقه می‌تواند اطلاعات را با حداکثر سرعت 2.4 گیگابیت در ثانیه انتقال دهد.

– هارد سرور با کانکتور SATA؛ رابط SATA نوع پیشرفته کانکتور IDE است که عمدتاً در هاردهای مدل LFF و نسل پنجم (G5) تا دهم (G10) سرورهای HP مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رابط در سه نوع SATA، SATA 2 و SATA 3 وجود دارد که تفاوت‌شان در سرعت انتقال اطلاعات است. بالاترین میزان سرعت در رابط SATA برابر با سرعت 600 مگابایت در ثانیه با توان عملیاتی 6 گیگابایت در ثانیه و سرعت چرخش بین 5400 تا 7200 RPM است.

– هارد سرور با رابط SAS: آخرین تکنولوژی رابط در هاردهای سرور اچ پی رابط SAS و نسخه‌ی ارتقاء یافته رابط SCSI است. این رابط در دو نسخه‌ی SAS.01 و SAS.02 طراحی شده و دارای بالاترین سرعت یعنی 1200 مگابایت در ثانیه و توان عملیاتی 12 گیگابایت بر ثانیه است و می‌تواند سرعت پرخشی بین 7200 تا 15000 RPMرا ارائه دهد.

– هارد سرور با رابط FDE/SDE: این رابط همان رابط SAS است با این تفاوت که قابلیت رمزگذاری روی کانکتور وجود دارد.

هارد سرور 17

انواع هارد SSD و HDD برای سرور HP

همان‌طور که پیش‌تر نیز گفتیم کمپانی اچ پی از انواع مختلفی از هاردهای SSD و HDD برای سرور HP استفاده می‌کند که رایج‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • NVMe High Performance Low Latency SSD: این سریع‌ترین و بادوام ترین نوع SSD است که از پروتکل NVMe برای برقراری ارتباط با سرور استفاده می‌کند. تأخیر بسیار کم و استقامت بالایی دارد و تا 10 نوشتن درایو در روز (DWPD) را پشتیبانی می‌کند. این هارد سرور برای برنامه‌های کاربردی داده فشرده که به بهترین عملکرد و قابلیت اطمینان نیاز دارند ایده‌آل است. برخی از نمونه‌های این نوع SSD عبارتند از :
  • HPE NVMe High Performance Low Latency Intensive SSD – Intel Optane SSD P4800x Series
  • HPE NVMe High Performance Low Latency Read Intensive SSD – Intel Optane SSD P5800x Series.
  • NVMe High Performance SSD: این یک نوع SSD با کارایی بالا است که از پروتکل NVMe نیز برای برقراری ارتباط با سرور استفاده می‌کند. تأخیر کمتر و استقامت بالاتری نسبت به NVMe Mainstream Performance SSD دارد و از امضای دیجیتال و قابلیت Firmware نیز پشتیبانی می‌کند؛ اما قیمت‌شان نسبت به مدل قبلی گران‌تر است. این هارد سرور بیشتر برای برنامه‌هایی که نیاز به عملکرد خواندن یا نوشتن و قابلیت اطمینان بالایی دارند، مناسب است. برخی از نمونه‌های این نوع SSD عبارتند از:
  • HPE NVMe High Performance Mixed Use SFF SCN 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD
  • HPE NVMe High Performance Read Intensive SFF SCN 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD
  • NVMe Mainstream Performance SSD: این یک نوع اصلی از SSD است که از پروتکل NVMe نیز برای ارتباط با سرور استفاده می‌کند. این SSD دارای تأخیر بالاتر، استقامت کمتر و قیمت ارزان‌تری نسبت به NVMe High Performance SSD است و بیشتر برای بارهای کاری متوسط کاربرد دارد. از رایج‌ترین نمونه‌های این مدل در سرور اچ پی عبارتند از:
  • HPE NVMe Mainstream Performance Mixed Use SFF SCN 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD
  • HPE NVMe Mainstream Performance Read Intensive SFF SCN 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD.
  • SAS 12G Enterprise SAS SSD: این یک نوع SSD درجه سازمانی است که از پروتکل SAS برای ارتباط با سرور استفاده می‌کند. این هارد دارای دو پورت است که می‌تواند به دو کنترلر مختلف برای اضافه کردن و متعادل کردن بار متصل شود. همچنین این هارد سرور دارای استقامت بالا تا 10 DWPD و کارایی بالا تا 12 گیگابیت بر ثانیه است و برای بارهای کاری بالا سازمان‌های بزرگ که امنیت و کارآیی برای‌شان در اولویت است، کاربرد دارد. دو مدل زیر از پرفروش‌ترین مدل‌های این نوع هارد است:
  • HPE 12G SAS Write Intensive SFF SC 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD
  • HPE 12G SAS Mixed Use SFF SC 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD.
  • SAS 12G Value SAS SSD: این هارد سرور نوعی دیگر از SSD با پروتکل SAS است که نسبت به مدل قبلی از استقامت و هزینه‌ی کمتری برخوردار است و می‌تواند تا 2DWPD و عملکرد تا 12 گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی کند. عمدتاً از این هارد برای کسب‌وکارهای متوسط با حجم بار کاری متوسط استفاده می‌شود. برخی از نمونه‌های این نوع SSD عبارتند از:
  • HPE 12G Value SAS Mixed Use SFF SC 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD
  • HPE 12G Value SAS Read Intensive SFF SC 3yr Wty Digitally Signed Firmware SSD.
  • SATA 6G SATA SSD: این مدل یکی دیگر از SSDهای رایج در سرورهای HP است که از پروتکل SATA برای ارتباط با سرور استفاده می‌کند که با یک قیمت مناسب کارایی تا 6 گیگابیت بر ثانیه را ارائه می‌دهد. برای کسب‌وکارهای نوپا و کوچک که نیاز به حجم کاری بالا ندارند اما به‌دنبال امنیت و اطمینان هستند، مناسب خواهد بود. از نمونه‌های این نوع SSD عبارتند از:
  • HPE SATA Mixed Use SFF SC DS FW HDD
  • HPE SATA Read Intensive SFF SC DS FW HDD.
  • SATA Very Read Optimized (VRO) SATA HDD: این یک نوع HDD بهینه‌سازی شده برای خواندن/نوشتن اطلاعات است که از پروتکل SATA برای برقراری ارتباط با سرور استفاده می کند. قیمت این هارد با توجه به کارآیی و استقامت 0.8 DWPD مناسب است و برای برنامه‌هایی که به حجم کار خواندنی بسیار بالایی نیاز دارند، مانند تجزیه و تحلیل داده‌های بزرگ، پخش رسانه و تولید و تحویل محتوا و… مناسب است. برخی از نمونه‌های این نوع هارد HDD عبارتند از:
  • HPE 6TB SATA 6G Midline 7.2K LFF (3.5in) SC 512e 1yr Wty Digitally Signed Firmware HDD
  • HPE 8TB SATA 6G Midline 7.2K LFF (3.5in) SC 512e 1yr Wty Digitally Signed Firmware HDD.

انواع هارد دیسک سرور اچ پی از لحاظ تکنولوژی ساخت

علاوه بر HDD و SSD، هارددیسک‌های سرور اچ از لحاظ تکنولوژی ساخت در مدل‌های دیگری نیز وجود دارند، که عبارتند از:

– هارد سرور  MLC یا Multi-Level Cell

– هارد سرور NVME 

– هارد درایو هلیومی

– هارد استوریج یا سن استوریج HP

– هارد سرور LFF یا 3.5 اینچی

– هارد سرور SFF یا 2.5 اینچی

ظرفیت هارد سرور اچ پی

ظرفیت هارد سرور مقدار فضایی است که می‌تواند داده‌ها را بر روی هارددیسک (HDD) یا درایوهای حالت جامد (SSD) سرورهای HP ذخیره کنید. عمدتاً ظرفیت هارد سرور اچ پی به عوامل مهمی بستگی دارد که عبارتند از:

– نوع و رابط درایو

– ضریب و اندازه فرم درایو مانند SFF، LFF، SC و…

– سرعت چرخش و استقامت درایو

با توجه به این عوامل، برخی از رایج‌ترین ظرفیت‌های هارد سرور اچ پی عبارتند از:

  • NVMe High Performance Low Latency SSD: Up to 900GB
  • NVMe High Performance SSD: Up to 2.4TB
  • NVMe Mainstream Performance SSD: Up to 18TB
  • SAS 12G Enterprise SAS SSD: Up to 2.4TB
  • SAS 12G Value SAS SSD: Up to 7.68TB
  • SATA 6G SATA SSD: Up to 7.68TB

SATA Very Read Optimized (VRO) SATA HDD: Up to 8TB

هارد سرور 19

خرید هارد سرور اچ پی

برای خرید هارد سرور اچ حتما باید چند فاکتور مهم را در نظر بگیرید که عبارتند از:

  1. ظرفیت هارد
  2. نوع تکنولوژی و رابط
  3. سرعت خواندن و نوشتن
  4. نوع کسب‌وکار و نیازهای کاربری‌تان
  5. نسل سرور اچ پی

خرید هارد سرور G10

برای خرید هارد سرو G10 بسیار مهم است که نوع کاربری خود را مشخص کنید؛ زیرا انتخاب بهترین هارد در میان انواع مختلف نسل دهم می‌تواند سخت باشد. به‌عنوان مثال برای کارهای اداری با حجم بار کاری متوسط می‌توانید به سراغ هارد درایو HPE 1.2TB 12G SAS 10K rpm SFF (2.5in) SC بروید که دارای 1.2 ترابایت حافظه و از نوع 2. اینچ است؛ اما اگر با برنامه‌های سنگین سروکار دارید می‌توانید مدل HPE 960GB 6G SATA Mixed Use SFF (2.5in) SC SSD را انتخاب کنید که سرعت و عملکرد بالا را ارائه می‌دهد.

خرید هارد سرور G9

برای خرید هارد سرور G9 می‌توانید به سراغ طیف‌ گسترده‌ای از مدل‌ها بروید. نسل نهم اچ پی دارای HDD و SSDهای مختلف با رابط SAS و SATA است. هاردهای این نسل حداقل دارای 1 ترابایت حافظه و سرعت انتقال 12 گیگابیت بر ثانیه هستند و از سرعت 10000 دور در دقیقه نیز پشتیبانی می‌کنند.

بررسی قیمت هارد سرور

قیمت هارد سرور با توجه به نوسانات بازار ارزی در کشور به‌طور دقیق قابل ذکر نیست. عمدتاً بیشتر فروشندگان بازار به‌طور لحظه‌ای قیمت هارد را اعلام می‌کنند. به‌عنوان مثال هارد سرور مدل HPE 1.2TB SAS 12G Enterprise 10K SFF (2.5in) SC DS 872479-B21 در بازار قیمتی بین 6 میلیون تا 12 میلیون دارد.  بنابراین برای بررسی قیمت هارد سرور باید ظرفیت، نوع هارد درایو، رابط و ویژگی‌های دیگر را مشخص کنید و سپس با متخصصین در این زمینه تماس بگیرید.